Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor Henzo7777 » 26 Aug 2016, 15:22

Bedankt voor alle reacties zover!

Ik ben vanavond weer bij de boot en dan zal ik kijken of het merk de Delco Remy is en het typenummer (Eagle). Ziet er wel zo naar uit als je de foto bekijkt.

Dit is door een "scheepselektra-expert" geïnstalleerd maar ik weet eerlijk gezegd niet of het ooit goed heeft gewerkt.

Waarom niet?
Ik heb na de installatie van de dynamo namelijk gevaren zonder accu (de motor is een yanmar yse12 die ook met de hand kan worden aangeslingerd.) Maar de dynamo-aandrijfband had ik niet afgekoppeld. Toen de accu steeds leeg was als ik wel met de accu wilde starten + scheepverlichting, heb ik de dynamo weggebracht.

Er is mij door deze elektra-expert niet verteld dat de externe spanningsregelaar niet nodig was. Dus jouw opmerking Eagle is later waarschijnlijk te beantwoorden als ik het typepnummer heb. Misschien is dit het beste uitgangspunt voor de oplossing. Er is dus misschien 0% goed!

Geniet van het varen! :-)
Henzo7777
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 25 Aug 2016, 10:49
ligplaats: limburg
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor Henzo7777 » 26 Aug 2016, 16:49

Goed, er meteen even heen gereden. het is inderdaad een Delco Remy.

Ik heb alle nummers die erop staan gefotografeerd. Ik kwam dus dit nummer tegen: 621 5X17 2 70A LY

En de foto's plaats ik meteen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Henzo7777
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 25 Aug 2016, 10:49
ligplaats: limburg
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor henkvd » 26 Aug 2016, 17:33

De + aansluiting naar de pluspool accu ( of startmotor)
op de d+ aansluiting komt de draad die aan het dynamolampje zit
de andere draad zal naar het contactslot lopen om onder andere de andere kant van het dynamo lampje te voeden

De externe regelaar doet niet meer mee.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4481
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor Henzo7777 » 26 Aug 2016, 17:49

Hoi Henk,

Dat betekent dat er een spanningsregelaar in zit? Ik heb zitten googlen maar kom eigenlijk alleen tegen dat de Si een ingebouwde regelaar heeft. Ik zie dat nergens terug. Is dat kennis waar u op bouwt?

Er is door de expert (geen idee meer hoe ik hem zal noemen) nooit een controle lampje tussen gezet. Ik begrijp inmiddels dat dat handig/noodzakelijk is? Ik zal dit forum daar nog eens op nakijken zo. Ook een schema is dan wel handig.

Groet!
Henzo7777
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 25 Aug 2016, 10:49
ligplaats: limburg
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor henkvd » 26 Aug 2016, 18:08

Volgens mijn gegevens zag de dynamo er zo uit zonder ingebouwde spanningsregelaar, dan heb je op de witte plug de df en de d+ aansluiting voor de externe regelaar.

Zou de zwarte draden volgen, 1 naar het contactslot en 1 naar het dynamo lampje.

Afbeelding
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4481
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor Henzo7777 » 26 Aug 2016, 18:14

Thanks!

Die zwarte draden naar het contactslot en het controle lampje zijn er niet ;-). Die zwarte kabels die je op de foto ziet gaan allen naar de externe spanningsregelaar.

Ik zoek even schema op en zal hem hier graag nog even ter controle voorleggen voordat ik draden ga trekken. Wie wilt mag me daarmee helpen natuurlijk!

Ik heb alleen maar 1 accu aan boort staan als startaccu en voor de navigatielichten.
Henzo7777
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 25 Aug 2016, 10:49
ligplaats: limburg
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor henkvd » 26 Aug 2016, 18:21

Ho stop


Is dit dezelfde dynamo ? In dezelfde uitvoering ? Want iets klopt er niet.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4481
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor Henzo7777 » 26 Aug 2016, 18:29

Ik heb het maar over 1 en dezelfde ja ;-)

Die zwarte kabels die je op de foto ziet heb ik zelf aangesloten toen ik m deze week wilde installeren.
Henzo7777
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 25 Aug 2016, 10:49
ligplaats: limburg
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor henkvd » 26 Aug 2016, 18:33

Zat deze dynamo op de motor en aangesloten op de spannings regelaar ?
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4481
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Aansluiten Dynamo op de spanningsregelaar

Berichtdoor Henzo7777 » 26 Aug 2016, 18:37

Dat klopt. Maar ik durf mijn hand niet in het vuur te steken of deze installateur het goed heeft gedaan!

Destijds had ik geen spanningsmeter en heb dus nooit gecontroleerd of het allemaal goed functioneerde. Doordat de accu niet laadde heb ik de dynamo weggebracht. Deze bleek toen ook kapot te zijn.
Henzo7777
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 25 Aug 2016, 10:49
ligplaats: limburg
info:

VorigeVolgende

Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten